ONA EDICIONS MUSICALS

ESTUDI DE GRAVACIÓ / RECORDING STUDIO

El paisatge sonor de la Mediterrània

33

ANYS

des de 1991

XEREMIERS DE SÓLLER. 20 anys en un dia, a la lluita...

 

20 ANYS EN UN DIA, a la lluita xeremiers!

 

El desembre de 2001 neix l’associació Xeremiers de Sóller, la primera d’aquest tipus legalitzada i constituïda com a tal a l’illa de Mallorca. Als seus inicis compten amb uns deu components que s’impliquen en les festes de Sóller i les seves barriades, a les quals s’incorporen progressivament i, a poc a poc, es faran imprescindibles en el cicle festiu de tot l’any. Des d’un principi ja participen a les múltiples trobades de gegants arreu de Mallorca i, amb el temps, a diverses trobades de xeremiers i a festivitats emblemàtiques de l’illa.

Amb la creació, el gener de 2003, de la Banda de Xeremiers dins de l’Associació de Xeremiers de Sóller, el grup solleric agafa un camí propi que els ha caracteritzat des d’aleshores, assumint els diferents reptes que això comporta i afegint, com a innovació, el bombo i la caixeta. En aquesta mateixa direcció, desenvoluparan una intensa tasca de lutiers, fent-se molt conegut el taller de xeremies de Joan Marroig “Piu” i el taller d’instruments de percussió de Tomeu Amengual. Han exportat la seva tasca arreu i fora de Mallorca, com ara al Centre Artístic Tradicionàrius i a Vilanova i la Geltrú (Catalunya). Fins i tot, hi ha instruments creats per l’artesà Joan Marroig “Piu” a museus de Txèquia, Ourense, el País Basc o Alemanya.

Un cop establertes totes aquestes bases, els Xeremiers de Sóller comencen a sortir de la Vall, no només a altres punts de l’illa, sinó també a fora, la qual cosa suposa una difusió a l’exterior de la cultura i la música mallorquines. Així doncs, els Xeremiers de Sóller comencen a viatjar, portant les seves músiques a diferents indrets d’Espanya, com Catalunya, Astúries o Galícia, i a distints festivals arreu d’Europa, tan importants com el Sackpfeifen in Schwaben (Alemanya), el Piping Live Festival (Escòcia), el Festival Internacional Strakonice (Txèquia) o Escale à Sète (França).

Com a grup que intenta divulgar i afavorir la participació entre diverses agrupacions i escoles, ha organitzat trobades de xeremiers que ja han arribat a quinze edicions. També es va començar a organitzar, seguint l’exemple vist a altres països, un Festival Internacional de Xeremies que va tenir dues edicions, el 2015 i el 2018.

D’entre els diversos projectes musicals que han duit a terme els Xeremiers de Sóller, cal remarcar el mestissatge de la seva formació amb altres tipus de conjunts musicals, essent el primer grup d’aquest tipus a incorporar instruments de banda a alguns dels concerts. Amb el temps, hi haurà diverses col·laboracions amb distintes bandes de música mallorquines. Ja no es tracta de combinar instruments diversos, sinó d’interpretar peces originals o arranjaments per a banda de música i banda de xeremiers. En aquest sentit es varen fer col·laboracions amb les bandes de música de Pollença, s’Almudaina (Palma), Sóller i Marratxí. S’han de remarcar dues estrenes fetes durant aquests concerts: d’una banda, la versió per a banda i xeremiers del pasdoble Sulyar i, d’altra banda, l’obra descriptiva Ressons des Call, ambdues del compositor i membre dels Xeremiers de Sóller J.V. Franco Landete “Xevi”. Darrerament, el grup ha dissenyat uns concerts didàctics en els quals es fa pedagogia dels instruments i de les seves possibilitats i també un recorregut històric sobre l’instrument i les seves arrels i evolució.

 

Pel que fa als enregistraments, compten amb un CD gravat el 2009 amb el títol: Xeremiers de Sóller en directe, una col·laboració al CD XIII i XIV Trobada de Xeremiers de Sa Pobla i una altra col·laboració amb el grup Aires Sollerics al seu doble CD Sons de la Serra. Aquest darrer treball, 20 anys en un dia, a la lluita xeremiers!, està enfocat a deixar constància del repertori propi dels Xeremiers de Sóller durant aquests vint anys i, també, expressar la visió que tenen de la festa principal de Sóller: el Firó..

© ona edicions musicals 2024     Son Serra s/n 07110 Bunyola. MALLORCA  Tf. 971 613 801