ONA EDICIONS MUSICALS

ESTUDI DE GRAVACIÓ / RECORDING STUDIO

El paisatge sonor de la Mediterrània

33

ANYS

des de 1991

Cançons algaidines, enregistrat per la Banda de Música d'Algaida

Les altres cançons que hi ha al Cd com “Sa Jota”, “Enyorament”, “Cançó de les il·lusions”, són creació de Biel Torres, Delfí Mulet i jo mateix, s’apropen molt més als temps actuals, però amb l’esperit de la tradició, i també canten sentiments, renúncies, lluites, il·lusions amb utopies. Són cançons fetes per tres algaidins que la Banda ha volgut incorporar als seu repertori ja que al seu criteri, també representava la continuïtat de la història d’aquest poble.

Si passau tant de gust d’escoltar aquesta obra com els músics, els cantants, l’arranjador i el director de fer-la realitat, us puc ben assegurar que en passareu molt i que tendré la certesa que no podreu romandre passius ni somorts a una demanda tan grossa de solidaritat, justícia, sensibilitat i cultura.

Si qualcú té molta curiositat i vol sebre qualsevol cosa més, ja sap on me pot trobar. A Algaida, sortosament, s’hi pot viure de moltes maneres.

Biel Oliver “Majoral”

 

 

LA BANDA DE MÚSICA D'ALGAIDA, juntament amb altres artistes ha enregistrat als estudis ONA EDICIONS el disc "Cançons algaidines", un recull de peces de diversos autors, arranjades per a banda de música per Biel Oliver "Torres". Més de quaranta músics dirigits per Andreu Julià i acompanyats per diversos solistes interpreten tretze temes que apareixen ara reunits en format de CD.

 

I la música continua...

Vat ací que m’han dit que escolti aquest enregistrament que ha fet la Banda de Música d’Algaida. Volen que badi bé les orelles (cosa, per a mi, gens bona de fer), i que en faci un petit comentari. Això em resulta ben complicat i prou enfarragós ja que fer comentaris sobre una obra que coneixes tan bé, pot resultar d’una pedanteria extrema; per una banda voler explicar cada una d’aquestes cançons, i per l’altra, implicar-t’hi en excés ja que de fet formen part del teu propi recorregut vital.

De totes maneres us haig de dir que la triadella de les cançons que han fet explica una bona part de la història moderna d’Algaida i, quan ens volem endinsar dins la història d’un poble, trobam tant escenes i paisatges engrescadors com coses que no t’agraden gens ni mica.

Tot comença els anys vint del segle XX quan un glosador d’anomenada universal, Llorenç Batle intenta explicar la història no oficial a través de les melodies que segu- rament eren moda en aquell temps. Així hi podem trobar des de sarsueletes com “Es Pollito”, havaneres com “Havaneros” o marxetes com “Tots es homos”, “Es camion” i un magnífic ballable amb “El Sen Pirris” de fons, sense oblidar el cuplet de “Les Caramelles”. Les lletres d’aquestes cançons, d’una senzillesa extrema sense perdre contundència, han estat escurçades i totes expliquen una història de penúries, vergonyes i repressions. Però és evident que en aquest disc no les explicaré i apel·laré a la curiositat dels escoltadors. També vull deixar ben clar que ho tenc tot ben escrit i documentat i que, tard o d’hora, tanmateix ho publicaré.

El principal protagonista d’aquest Cd és i ha de ser la Banda d’Algaida i amb tot, el seu arranjador principal, en Biel Oliver Torres i el seu director, Andreu Julià, aquí és allà on heu de veure la feinada (molta feina). Els que hi hem participat cantant ho hem fet com un divertiment, i cadascú ha triat les cançons que volia fer (si llevam la imprescindible col·laboració de l’Orfeó Castellitx, que també hi havia de ser). L’altra protagonista ha estat el glosador Llorenç Capellà Batle, de qui Baltasar Samper en va fer elogis ja l’any 1926. Aquesta finesa de reflectir un context social en les cançons encara avui en dia és vigent i necessari.

També cal esmentar la marxa “Castellitx” el nom i la sonada més emblemàtics d’Algaida, i sobre tot no podem oblidar “Sa mort de na Margalida”, sobre un fet ocorregut l’any 1910 escrit per Bartomeu Montserrat “Memes” i que ha

esdevingut, tot i esser una guajira, una de les cançons més populars i més sentides de tota Mallorca.

© ona edicions musicals 2024     Son Serra s/n 07110 Bunyola. MALLORCA  Tf. 971 613 801