ONA EDICIONS MUSICALS

ESTUDI DE GRAVACIÓ / RECORDING STUDIO

El paisatge sonor de la Mediterrània

33

ANYS

des de 1991

ESP

ENG

MIQUEL BRUNET. L'homme des Baléares. Suite per a piano

EL JEFE POLÍTICO

 

Mentre la pandèmia s'acarnissa amb la població, l'advocat i polític Lepopoldo Quintana fa tripijocs per aconseguir el que vol. Amb xantatges i maniobres tèrboles, és anomenat diputat per les Balears, després ministre i, finalment, president del Consell de Ministres. L'odi que s'acumula al seu voltant arriba al punt que acaba sent abandonat per tothom, fins i tot per la seva amant. Aquest és l'argument de la pel·lícula francesa El jefe político. I no, que ningú pensi que es tracta d'un film actual: André Hugon el va rodar entre el 1921 i el 1925. L'any 1924 el rodatge es va traslladar a Mallorca –a Palma i Bunyola– i es va estrenar l'any 1926. Més enllà que sigui mut i en blanc i negre, l'actualitat de la seva trama s'estén fins als nostres dies i demostra que el present tampoc no és tan innovador com es podria pensar. Ara, després d'anys desapareguda, la restauració d'aquesta pel·lícula, a càrrec de l'Arxiu del So i de la Imatge (ASIM) i la Filmoteca Espanyola, servirà per posar el punt final a l'Atlàntida Film Fest del 2021 –del 26 de juliol a l'1 d'agost. El compositor i productor Miquel Brunet ha estat l'encarregat de posar-hi la banda sonora i la tocarà el dia de la projecció.

 

"Haver de posar música a una pel·lícula muda és un repte, perquè no hi ha diàlegs i has d'estar reforçant contínuament la imatge", ha explicat Brunet. Segons el músic, la complexitat augmenta perquè essent una pel·lícula tan antiga no és possible tenir el feedback del director respecte de la música ni comentar la feina amb ell. Malgrat que el pensament inicial va ser fer música de l'època, Brunet es va decidir finalment per unes composicions més actuals després de comprovar "les coincidències amb l'actualitat". "La pel·lícula comença amb una pandèmia, i hi ha un polític que s'alia amb una elit empresarial que controla la hidroelèctrica i les farineres de l'illa", ha comentat sobre la manera com l'argument d'El jefe político ha afectat la música, que no té un temps determinat.

 

En canvi, la instrumentació sí que es relaciona amb aquella època. A més d'haver fet música per al piano -com el que acompanyava les pel·lícules mudes de l'època–, Brunet també ha fet servir el Theremin, un dels primers instruments electrònics, el qual va ser creat el 1920 per l'inventor rus Léon Theremin. "Ens connecta amb aquella època, ja que es va inventar només uns quants anys abans del rodatge de la pel·lícula", ha explicat Brunet, a més d'assenyalar que l'ha fet servir per a "les escenes més tràgiques".

 

El film d'André Hugon es basa en una novel·la de José María Carretero que es va publicar l'any 1923, i que fa referència a la situació política espanyola d'abans de la dictadura de Primo de Rivera. René Navarre, un actor francès especialitzat en films d'acció i misteri, interpreta Leopoldo Quintana, qui arribarà a president del Consell de Ministres a través de l'engany i la manipulació, amb el suport d'un empresari corrupte. Malgrat que la novel·la transcorre a Castella, Hugon i Carretero varen decidir traslladar-ne el rodatge a Mallorca. "El director tenia preferència per la Mediterrània", ha comentat Xisco Bonnín, responsable de l'Arxiu del So i de la Imatge, qui també ha assenyalat que a la Mallorca de l'època ja hi havia una incipient indústria cinematogràfica.

 

Pel que fa a la còpia que en va recuperar el Consell de Mallorca, estava incompleta i el muntatge estava alterat, segons ha remarcat la vicepresidenta i consellera insular de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets. "La tasca de l'Arxiu del So i de la Imatge i la Filmoteca Espanyola ha consistit a dotar de sentit els fragments que han sobreviscut amb l'ajuda de la novel·la original, i a restaurar tant com fos possible les imatges emprant les noves tecnologies", ha afegit Bonnín per la seva banda. La institució insular va comprar l'única còpia disponible de la pel·lícula l'any 1999. A les imatges rodades per Hugon, es poden veure el carrer de l'Almudaina, la plaça de Cort, el puig de Sant Pere i el Jonquet, en el cas de Palma. Bunyola va servir per il·lustrar la campanya política de Leopoldo Quintana, i l'equip de rodatge va aprofitar que eren les festes d'agost al poble. També es va filmar a la possessió de Son Torrella (Santa Maria).

© ona edicions musicals 2024     Son Serra s/n 07110 Bunyola. MALLORCA  Tf. 971 613 801