ONA EDICIONS MUSICALS

ESTUDI DE GRAVACIÓ / RECORDING STUDIO

El paisatge sonor de la Mediterrània

33

ANYS

des de 1991

MISSA DEL DESCREURE. Miquel Brunet

ESP

ENG

La destrucció ecològica del planeta, la maquinària cibernètica manipuladora al servei de l’enriquiment d’uns pocs, el llastre de les guerres històriques, l’abandonament de la solidaritat, la vulneració constant al dret de la llibertat d’expressió i la retallada de més drets socials en augment, la reiterada constatació dels abusos sexuals de l’Església, són només alguns dels fets que ens haurien d’empènyer a entonar coralment i de manera compartida i universal un Mea Culpa per la responsabilitat en l’augment de la col·lectiva degradació social de l’espècie humana.

Missa del descreure no pretén qüestionar l’espiritualitat ni tampoc la fe d’altri. Lluny d’això, a partir del decàleg de les “10 Estratègies de manipulació mediàtica” (coincidència ideològica entre Sylvain Timsit i Noam Chomsky), aquesta obra vol ser un clam que ens convida a abraçar el saber i el pensar, en contra de l’obediència imposada del creure abnegat i sense condicions.

Miquel Brunet, 2020.

 

Soprano, Sofia Domènech

Baríton, Joan Miquel Muñoz

Celebrant, Guillem R. Simó

Bateria, Teo Salvà

Violí, Eduard Riera,

Violoncel, Biel Fiol

Trombó i trompeta, Josep Oliver

Saxos, Juan Antonio Xas

Pianos (Steinway, Wurlitzers i Fender Rhodes), Hammond, sintetitzador modular, electrònica, baix i guitarres, Miquel Brunet

Clarinet baix, Biel Torres

Locutor anglès, James Lambourne

Locutora anglès, Tiffany Blackman

 

MISSA DEL DESCREURE

 

Amb la Missa del descreure, el compositor vol expressar la seva crisi de fe en l’espècie humana a l’hora de relacionar-se col·lectivament, després d’un llarg camí d’esperança en un canvi de model social. La cruel inhumanitat que repeteix models cíclics d’estupidesa i falta de valors humans. Cansat de pensar que l’home és un ésser superior a altres espècies, l’autor cerca en la música una manera més profunda d’expressar el seu escepticisme i decepció, que vagi més enllà d’intentar una revolució twitaire, que tanmateix, ara per ara no canvia res. Al contrari, ens converteix en més submisos al sistema capitalista i augmenta així la fragilitat humana.

Missa del descreure és una convidada a desaprendre la pràctica de l’obediència sistemàtica i la fe que ens han imposat sense condicions al llarg de segles, i que ara ens condueix amb més virulència que mai amb l’ús de la tecnologia i les pantalles. Una litúrgia creativa alhora que una reflexió sobre la incapacitat de l’ésser humà per a millorar moralment i èticament amb el consegüent abandonament progressiu de la capacitat de comprometre’s amb la dignitat social.

És també un escèptic qüestionament de la “presumpta” bondat que se’ns pressuposa en tant que éssers humans racionals però que en la pràctica diària de l’ofici de viure no es manifesta ni s’exerceix.

En essència la Missa del descreure és un acte de contrició basat en un profund descrèdit en aquelles institucions cobdicioses que el mateix humà ha creat i que amaguen les maniobres de distracció d’uns poders i unes estructures polítiques que, lluny d’acompanyar els humans al llarg de llur existència, amaguen uns objectius econòmics depredadors i una política persecutòria en format digital envers tot aquell que faci perillar els seus interessos. Una baula en aquest engranatge adoctrinador són els mitjans de comunicació al serveis de les elits: ells són els predicadors que dirigeixen els ramats de creients, direccionant-los interessadament, tant a les urnes com al consum desaforat i innecessari, que tindrà el tràgic final de la destrucció ecològica del planeta.

Potser trobareu a faltar en aquesta obra la intervenció de les veus del cor, sempre presents en les misses d’altres compositors. L’he omesa ben intencionadament per simbolitzar el menysteniment del poble per part d’aquells que ansien aconseguir llurs objectius beneficiosos sense cap escrúpol.

 

© ona edicions musicals 2024     Son Serra s/n 07110 Bunyola. MALLORCA  Tf. 971 613 801