MÚSICA URBANA. L’època daurada del rock català

MÚSICA URBANA. L’època daurada del rock català

CARLES_BUJOSA  per Carles Bujosa

Música Urbana va ser una creació del pianista i compositor Joan Albert Amargós, que va anar buscant i contactant amb músics de diferents bandes catalanes, sobretot de la desapareguda Máquina!, per tal de crear un grup de Jazz-Fusió-Rock progressiu que marcaria una època.

Entre els seus components cal destacar la presència del baixista Carles Benavent, músic que ha tocat amb Miles Davis, Chick Corea,Paco de Lucía i altres grans artistes del jazz i del flamenc.

El grup va tenir una curta trajectòria. Impulsat pel segell Zeleste – Edigsa, vinculat al local Zeleste, de Barcelona, va debutar al Teatre Monumental de Madrid a la tardor de 1976. Després va realitzar diversos concerts de promoció del seu primer disc, i va realitzar una altra sèrie d’ells acompanyant el cantant Joan Manuel Serrat.

Se’ls va poder veure i sentir a TVE als concerts de “Popgrama” de la mà d’Àngel Casas, ocasió en la que van interpretar a directe material del seu àlbum “Iberia“.

Van actuar al Festival de Jazz de San Sebastià el 1979. En aquesta edició del festival, primer van acompanyar Jordi Sabatés, sense Amargós i el resultat va ser, més aviat mediocre. A continuació van donar un esplèndid concert, ja amb Amargós i el seu material propi. Pot ser que aquest concert fos la millor sorpresa del festival en aquesta edició de 1979.

La seva curta discografia consta dels següents àlbums:

Música Urbana (Zeleste, 1977)

Iberia (RCA, 1978)

El disc Iberia consta de cinc temes i està molt influït per grups com Weather Report i el rock progressiu d’aquella època, però a més a més, amb els seus canvis rítmics i melòdics sobtats i l‘alternança ràpida entre seccions composades i de seccions improvisades, junt amb la introducció de sons típics d’arrels flamenques, fan d’aquest disc una obra veritablement especial i original.

Repartiment

 • Joan Albert Amargós – teclats, clarinet, saxo, flauta, trombó…
 • Carles Benavent – baix
 • Jaume Cortadellas – flauta i flautí
 • Matthew L. Simon – trompeta, fliscorn i onoven
 • Jordi Bonell – guitarra
 • Salvador Font -bateria i percussió

Temes

 • En buenas manos   (dedicat a Carles Benavent)
 • invitation au “xiulet”  (dedicat a Paul Hindemit)
 • Pasacalle de nit  (dedicat a Igor Strawinski)
 • Pasodoble balear  (dedicat a Manuel de Falla)
 • Vacances perdudes  (dedicat a Jaume Ribes)

Joan Albert Amargós, líder i motor d’aquesta magnífica agrupació, és un veritable monstre del món musical. Només amb quinze anys ja havia estrenat obres de composició pròpia i, segons han confessat alguns membres de Música Urbana com Salvador Font, “treballar amb ell era un constant aprenentatge…”

En una ocasió, vaig tenir l’oportunitat de parlar breument amb ell, i, tot havent-li explicat la meva desordenada i anàrquica formació musical, només em va dir dues paraules com a consell: “… fes música…, tant se val si és per a un anunci publicitari o pel que sigui, el que cal és mantenir la flama encesa… .” Si en vaig fer cas o no ja és una altra història, però, des d’aquí vull agrair-li públicament les seves paraules una vegada més. A continuació vos vull oferir dos temes de l’àlbum “Iberia”:

El primer, tema, “En buenas manos” que encapçala el disc, ens presenta un explosiu Carles Benavent que, tot arrabassant gairebé fum del seu baix, ens recordarà els millors moments de temes com “Teen town” de Jaco Pastorius a “Heavy Weather” de Weather Report.

El segon tema “Invitations au xiulet” per a mi representa l’obra mestra d’aquest disc. És un model a imitar com a tècnica d’arranjaments i de confluència de diferents elements que arriben a un conjunt absolutament genial. Tot i que ja fa una mala fi d’anys que n’estic profundament enamorat d’aquesta peça, encara ara em sorprenc alguna nit, com tantes d’altres, ja de tornada cap a casa, amb la frescor de la matinada “xiulant” tímidament aquesta melodia…

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *