EL RACÓ DE LES OMBRES per Carles Bujosa

PREMIATA FORNERIA MARCONI: la delicadesa progressista italiana dels 70

PREMIATA FORNERIA MARCONI: LA DELICADESA PROGRESSISTA ITALIANA DELS 70

 per Carles Bujosa.CARLES_BUJOSA

 

 

 

El pioner dels grups progressistes italians dels 70 va ser  Premiata Forneria Marconi. Va ser capaç de desenvolupar un estil completament personal, diguem-ne “italià”. La seva música lírica, romàntica i elegant, plena de delicadesa té una  gran riquesa melòdica i instrumental, les composicions i els arranjaments són extremadament originals. Són ben evidents les influències de King Crimson als sintetitzadors i, sobretot de Peter Gabriel a la part vocal.

La instrumentació que ens ofereixen és magnífica, amb una fluida guitarra, uns originals sons de sintetitzador i la presència d’elements alternatius com el violí i la flauta

El nom ho van prendre del forn al soterrani del qual assajaven. Una de les parets ostentava el títol que havia obtingut a principis del Segle XX: “premiata fleca Marconi

La història de Premiata Forneria Marconi comença durant la dècada dels ’60 amb la formació del grup I Quelli , integrat per Teo Teocoli, Franz Di Cioccio a la bateria, Flavio Premoli als teclats , Franco Mussida a la guitarra i Giorgio Piazza al baix .

A finals de 1970 Cioccio, Mussida, Premoli i Piazza al costat de Mauro Pagani formen Premiata Forneria Marconi . El debut del grup va tenir lloc l’any 1971 al Teatre Líric de Milano obrint el show a Yes en la seva primera gira per Itàlia .

Aquest important debut va atreure l’atenció del públic i de la crítica. En aquest mateix any, editen el seu primer àlbum anomenat ” Storia Di Un Minuto “. El grup segueix creixent musicalment i són convidats a obrir els concerts de Deep Purple i Procol Harum , aconseguint realitzar la seva primera gira per 16 ciutats d’Itàlia. L’any 1972 surt editat el seu disc ” Per un amico ” , però la fama mundial no arribaria fins a l’any 1973 quan és editat a Anglaterra a càrrec del segell Manticore l’àlbum ” Photos of Ghosts ” , versió en anglès del seu disc ” Per un amico ” . A “Photos of Ghosts” , Pete Sinfield , el poeta i ideòleg de King Crimson , s’encarrega d’adaptar la lletra de les cançons, creant una de les obres mestres del rock progressiu europeu.

A continuació vos oferesc un parell de mostres d’aquesta meravella:

River of life, digne botó de mostra de l’estil d’aquesta banda

Il banchetto, l’únic tema que es va mantenir en italià a la versió en anglès de “Per un amico”,en més dels vuit  minuts que dura vos deixarà impressionats per la seva riquesa i varietat.

I l’inoblidable Celebration, amb uns deliciosos canvis d’ambient que treuen endavant un magnífic tema

Franco Mamone, mànager del grup, li dóna a Emerson, Lake & Palmer la cinta del disc i és Greg Lake qui s’interessa pel grup i viatja a Roma a escoltar en viu. Gràcies a l’èxit d’aquest àlbum entren als charts tant dels Estats Units com del Regne Unit . Al març de 1973 comença la seva primera gira pel Regne Unit i per Europa. A l’agost d’aquest mateix any, Patrick Djivas , del grup Area , reemplaça en el baix a Piazza per gravar el seu quart disc anomenat ” L’isola di niente ” , disc que a l’any següent s’editaria en Anglaterra novament en el segell Manticore i amb el nom ” The World became The World ” .

Aconsegueixen així la seva segona gira per Europa i el Regne Unit per obrir els concerts de la banda Ten Years After , i també la seva primera gira americana: es presenten en Canadà i als Estats Units obrint els concerts de bandes com Santana i The Beach Boys , entre d’altres. Aquesta gira li va significar a la banda un gran augment de la seva popularitat, la qual cosa li va permetre editar el seu primer disc en viu, anomenat ” Live in USA “. A l’any següent, 1975 editaria ” Chocolate Kings “, disc que seria boicotejat als Estats Units a causa de l’obert suport de la banda a la causa palestina.

En sortir “Jet Lag” l’any 1977 , el seu so s’inclina més cap al jazz rock , que tant va seduir als músics de rock progressiu d’aquests temps.

Posteriorment, la banda editaria diversos treballs que suposarien una gran controvèrsia, ja que els antics fanàtics de la banda, que estaven més orientats cap al rock progressiu , recriminaven el nou so, més “comercial” i menys progressiu, que va adquirir la banda a partir del seu disc Passpartù , editat en 1978 , i que es mantindria fins a l’any 2005 , en què tindria lloc el llançament del seu quinzè disc d’estudi: ” Dracula (Òpera Rock) “, disc que seria banda sonora de l’òpera rock homònima dirigida per l’argentí Alfredo Rodríguez Arias . L’obra escènica és un dels musicals més costosos en la història del vell continent.

 

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *