EMERSON, LAKE & PALMER: 1970 la cuna del rock progressiu

EMERSON, LAKE & PALMER: 1970 la cuna del rock progressiu

CARLES_BUJOSA  per Carles Bujosa

Des de fa més de 40 anys, el teclista Keith Emerson (provinent de the Nice), el baixista, guitarra i cantant Greg Lake (provinent de King Crimson ), i el bateria Carl Palmer(provinent de Atomic Rooster ) estan entre els grans pioners del rock progressiu . La seva música s’ha mantingut com un referent del gènere a més de seguir cridant l’atenció de les noves generacions. La banda Emerson, Lake & Palmer es va formar a Bournemouth l’any 1970, i va aconseguir la seva major popularitat durant la dècada dels 70, arribant a vendre més de 35 milions de discos a més a més d’innumerables multitudinaris concerts.
El primer disc, titulat Emerson, Lake & Palmer (1970), es va convertir en un èxit immediat que va estar entre els 10 més venuts a Anglaterra i entre els 20 d’Estats Units, tot aquest èxit es va veure ajudat pel senzill “Lucky Man”

Aquesta obra s’ha classificat com un dels millors àlbums del trio tot i que gran part de les temes eren adaptacions de peces clàssiques. Tal n’és el cas de “The Barbarian” (basada en l’obra “Allegro Barbaro” del compositor hongarès Béla Bartók de 1911) i “Knife Edge” (basada en la “Sinfonietta” del compositor txec Leoš Janácek ).

L’any 1971 arribaria l’àlbum conceptual Tarkus , que va aconseguir el número 1 al Regne Unit i als Estats Units el número 9. El seu so es presentava una mica més elaborat i complex, més virtuós que el seu debut, amb una primera cara dominada per una extensa suite fruit de l’experimentació de Keith Emerson amb tot el rang de possibilitats del sintetitzador, la recerca de Palmer d’un patró de bateria bastant inusual que volia fer servir a tota costa. El resultat va ser una de les composicions més espectaculars i representatives del rock progressiu i que, a més a més, va ajudar a definir el so d’Emerson, Lake & Palmer com se’l coneix avui.

Més tard el grup va gravar una adaptació de l’obra del compositor Modest Mussorgsky , Pictures at an Exhibition , durant una presentació en viu a Newcastle City Hall el 26 de març de 1971. El disc va ser posat a la venda i ràpidament es va convertir en un èxit majúscul, a més de ser essencial en qualsevol col·lecció de música progressiva.

Vuit mesos després Emerson, Lake & Palmer va treure a la venda Trilogy , un altre dels treballs més aclamats. Novament va ser un èxit comercial aconseguint el segon lloc en les llistes britàniques. El número que es va destacar dels altres i es va convertir en una mena de segell del grup, l’adaptació del tema “Rodeo” de Aaron Copland titulat “Hoedown” . A més d’altres cançons summament destacables com l’explosió de rock progressiu “Trilogy” i la balada acústica “From The Beginning” , un altre èxit massiu als rànquings .

Al més de novembre de 1973 el tercet posa a la venda Brain Salad Surgery , el que és per a molts l’obra mestra d’ELP i sens dubte una de les grans joies del gènere progressiu. Aquí la banda incorpora a l’escriptura de les lletres Peter Sinfield, conegut pel seu treball amb King Crimson amb el que va aconseguir un toc ombrívol i apocalíptic en les líriques de l’àlbum. El plat fort del mateix és la peça èpica de 30 minuts “” , un veritable èxtasi de virtuosisme dividida en tres impressions i considerada com un dels últims pics màxims del rock progressiu.
La gira mundial que va seguir aquest àlbum va ser registrada en un triple disc en directe titulat Welcome Back My Friends to the Show That Never Ends . Durant aquest tour va quedar ben clar que Emerson, Lake & Palmer era una de les bandes més importants de l’època quan varen tancar el cèlebre festival Califòrnia Jam a l’abril de 1974, aquest festival va comptar també amb les participacions de renom bandes com Deep Purple i Black Sabbath .
Després d’algunes tensions i tres anys de silenci, es van ajuntar novament en l’estudi. El seu següent treball anomenat Works, Vol 1 , llançat en 1977, va ser el final dels èxits i el pròleg de la dissolució del so del grup. El disc gairebé no es va vendre i el grup va deixar de sonar igual.
Cal destacar també que, mentre dedicaven el seu temps treballant en el doble LP, el gust de la gent estava canviant. Les bandes de rock progressiu estaven perdent èxit perquè el nivell d’abstracció de la gent havia baixat i les cançons llargues, els discos conceptuals, la fusió entre el clàssic i el rock havien rebut una forta estocada per part de la música disco , el pop rock i l’incipient música punk .
Works, Vol 2 , que va sortir a la venda al novembre de 1977, no va ser més que una col·lecció de fosques cares B i alguns temes de feia més de quatre anys.
El seu següent disc, Love Beach , de 1978, va ser descrit pels propis integrants del grup com a resultat de la inèrcia i absolutament prescindible, gravat per únicament per les exigències de la discogràfica .
Un any després es van separar definitivament. Greg Lake va iniciar una carrera en solitari, Keith Emerson es va dedicar a gravar música per a pel·licules, mentre que Carl Palmer es va unir al grup Àsia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *