ELS VALLDEMOSSA (3 CDS) Discografia Selecta 1978-2019

20.00

Ens complau presentar l’edició d’ELS VALLDEMOSSA “Discografia selecta 1978-2019”, una integral dels enregistraments realitzats en aquest període i que ara es presenten amb un caràcter unitari, per les seves característiques estilístiques, temporals i de manifesta coherència.

La primera de les publicacions, el vinil “TROBADA”, té l’origen en una idea de Rafel Estaràs, de musicar poetes en català i que coincideix en el temps en dos moments claus en la carrera del grup. D’una banda, quan l’any 1978 amb la voluntat de reafirmar d’un compromís més ferm amb la seva cultura, la seva gent i la seva terra, i amb la incoporació de nous integrants presenten el concepte de “ELS VALLDEMOSSA NS” (nou so), amb una participació més activa dels membres del grup en la creació, en les composicions i en la recerca de nous sons i horitzons artístics. En segon lloc, aquesta nova idea coincideix amb l’inici d’un periple pedagògic de dotze anys per les escoles de les Illes Balears, de la mà d’una Caixa d’Estalvis illenca. L’objectiu és apropar nous repertoris (tant dels Països Catalans, com d’arreu del món en versió traduïda al català) als alumnes dels centres educatius, i que també es tradueix amb la fidelització d’un públic més jove. Una iniciativa, aquesta que es perllongà al llarg de 12 edicions amb el nom de “CANÇONS DE LES ILLES, CANÇONS DEL MÓN”.

Ambdues fites, el nou so d’ELS VALLDEMOSSA NS i els dotze programes educatius, suposen una ampliació generosa del repertori que acaba incorporant-se als escenaris, tant de les Illes com internacionals, on Els Valldemossa actuaran els anys que vindran. I és precisament gran part d’aquest repertori el que conforma el material enregistrat en els set discs que hem volgut reunir en aquesta “DISCOGRAFIA SELECTA 1978-2019”. Són uns anys prolífics en els quals també els arriba l’encàrrec de retre un homenatge musical a la ciutat de Palma (Vinil “PALMA”, 1990) i posteriorment, per iniciativa del mateix grup, dediquen un disc monogràfic a l’Arxiduc Lluís Salvador, pel lligam geogràfic de Valldemossa amb els dominis de l’Arxiduc i també per l’interès de Rafel Estaràs en l’esperit divulgatiu, intel·lectual i cultural del personatge. Aquest treball “HERZHERZOG LUDWIG SALVATOR” (el primer en CD) es publicà en dues versions: la primera íntegrament en alemany, i la segona, en català i que es presentà a la casa de Michael Douglas a la costa valldemossina, atès el fet que fou una de les propietats de l’Arxiduc Lluís Salvador.

Amb “CANÇONS ESCOLLIDES”, la idea fou reunir el més representatiu de discs anteriors, però també poder enregistrar de bell nou algunes de les cançons més apreciades del repertori, com l’adaptació al català del clàssic de John Denver “Annie’s Song”, “La Balanguera”, “Els presoners de Nàpols” o una col·laboració amb Toni Morlà a “Coses de’s camp”, original d’aquest autor.

Finalment, amb els dos últims, “ENTRE MITES I FLAUTES” i “QUAND TU SONNERAS, JE CHANTERAY”, ja no es pogué comptar amb la participació de Rafel i Bernat, però on amb el motivador entusiasme de sempre del grup complet, Genia i Tomeu aposten per una clara voluntat de recerca de repertoris amplis i de superació interpretativa. Malauradament, l’any 2019, suposà el comiat de Tomeu, el germà més jove dels Estaràs, tancant una carrera llarga i prolífica, tant en concerts om en discografia.

Hem remasteritzat tot el material per adaptar el so als requisits i formats d’audició actuals. Però en alguns dels temes, la intervenció ha anat més enllà, i s’han modificat algunes instrumentacions, amb remescles noves, sobretot en aquells elements dels quals els mateixos creadors, no n’estàvem plenament satisfets. I, per arrodonir-ho, el concepte gràfic és un desenvolupament d’un quadre preciós de Bernat Reüll, membre del grup que sempre va congriar la pintura en paral·lel a la música.

Ens agradaria, que aquells que han seguit d’enrere les passes de “Els Valldemossa” hi trobessin la satisfacció que mútuament grup i públic s’han regalat al llarg d’anys. Però també publiquem aquest corpus d’obres per tal que les generacions més joves, tinguin una fotografia real d’una part de la història de la música de les Illes Balears, qui sap si fins i tot puguin trobar-hi una font d’inspiració creativa, simplement gaudi i per damunt tot, un foment a l’estima a la cultura pròpia d’aquestes Illes.

SKU: OECD75 Categories: ,

Descripció

Integral dels discs publicat per ELS VALLDEMOSSA entre els anys 1878-2019

Ressenyes

Encara no hi ha ressenyes.

Sigues el primer a opinar “ELS VALLDEMOSSA (3 CDS) Discografia Selecta 1978-2019”

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *