XEREMIERS DE SÓLLER. 20 anys en un dia, a la lluita xeremiers!
12.00€
Descripció
El desembre de 2001 neix l’associació Xeremiers de Sóller, la primera d’aquest tipus legalitzada i constituïda com a tal a l’illa de Mallorca. Als seus inicis compten amb uns deu components que s’impliquen en les festes de Sóller i les seves barriades, a les quals s’incorporen progressivament i, a poc a poc, es faran imprescindibles en el cicle festiu de tot l’any. Des d’un principi ja participen a les múltiples trobades de gegants arreu de Mallorca i, amb el temps, a diverses trobades de xeremiers i a festivitats emblemàtiques de l’illa.
Amb la creació, el gener de 2003, de la Banda de Xeremiers dins de l’Associació de Xeremiers de Sóller, el grup solleric agafa un camí propi que els ha caracteritzat des d’aleshores, assumint els diferents reptes que això comporta i afegint, com a innovació, el bombo i la caixeta. En aquesta mateixa direcció, desenvoluparan una intensa tasca de lutiers, fent-se molt conegut el taller de xeremies de Joan Marroig “Piu” i el taller d’instruments de percussió de Tomeu Amengual. Han exportat la seva tasca arreu i fora de Mallorca, com ara al Centre Artístic Tradicionàrius i a Vilanova i la Geltrú (Catalunya). Fins i tot, hi ha instruments creats per l’artesà Joan Marroig “Piu” a museus de Txèquia, Ourense, el País Basc o Alemanya.
Un cop establertes totes aquestes bases, els Xeremiers de Sóller comencen a sortir de la Vall, no només a altres punts de l’illa, sinó també a fora, la qual cosa suposa una difusió a l’exterior de la cultura i la música mallorquines. Així doncs, els Xeremiers de Sóller comencen a viatjar, portant les seves músiques a diferents indrets d’Espanya, com Catalunya, Astúries o Galícia, i a distints festivals arreu d’Europa, tan importants com el Sackpfeifen in Schwaben (Alemanya), el Piping Live Festival (Escòcia), el Festival Internacional Strakonice (Txèquia) o Escale à Sète (França).
Ressenyes
Encara no hi ha ressenyes.