EL RACÓ DE LES OMBRES per Carles Bujosa

LA BANDA DELS PINGÜINS o la tendresa feta música

LA BANDA DELS PINGÜINS o la tendresa feta música

CARLES_BUJOSA  per Carles Bujosa.

The Penguin Cafe Orchestra  va ser fundada pel compositor anglès Simon JeffesJeffes va començar a tocar la guitarra als 13 anys i més endavant va estudiar piano, guitarra clàssica i musicologia al Chiswick Polytechnic però ho va deixar just abans de graduar-se. L’any 1972 va passar una temporada al Japó on va desenvolupar un particular interès per la música ètnica, en especial l’africana i va decidir mesclar aquests estils amb tendències occidentals més tradicionals. D’aquesta mescla va néixer la Penguin Cafe Orchestra .

Segons declarà ell mateix, la idea del “Penguin Cafe” li va venir al cap a un somni que va tenir l’estiu de 1972 a França durant una intoxicació amb peix que va patir. Després va escriure a un poema que començava així : ” Som el propietari del cafè Penguin i et contaré coses a l’atzar…”

Sempre va qualificar les seves composicions  com  a “música de cambra moderna i semi-acústica”.

La Penguin va néixer de la unió de Jeffes amb la violoncel·lista Helen Liebmann com a únics membres permanents. La resta de músics anaven circulant d’una manera ocasional. Varen començar a Londres actuant l’any 1973, amb el nom de “the Penguin Cafe Quartet.” Va ser l’any 1974 quan varen aparèixer les primeres gravacions:  “Penguin Cafe Single” i “The sound of someone you love who’s going away and it doesn’t matter.

L’any 1975, el productor Brian Eno, va convidar el grup a  gravar pel seu segell Obscure Records. Així va aparèixer el primer disc “Music from the Penguin Cafe” (1976). Va ser aleshores que es van incorporar nous membres com: Neil Rennie (ukulele), Emily Young (veu), Geoffrey Richardson (viola), Peter Veitch (acordió), Giles Leaman (vents), Braco (percussió), i  Julio Segovia (platerets). D’aquesta manera, l’inicial quartet va passar a anomenar-se, a causa de la seva nombrosa formació: The Penguin Cafe Orchestra.

 

L’any 1979, Jeffes va convertir una cotxeria de North Kensington en un estudi de gravació (tal i com ha fet, avui en dia, algun bon amic meu…) i l’any 1980 va començar a treballar en el segon àlbum de la banda que es va editar el 1981 amb el nom de Penguin Cafe Orchestra .

D’aquest àlbum cal destacar “Telephone and Rubber Band”, possiblement el tema més popular de l’Orquestra, basat amb el so cíclic d’una línia telefònica ocupada acompanyat per una goma elàstica.

Així mateix és també molt interessant l’ambient de marxa d’Air á Danser que serà una constant a molts dels temes futurs

Dos àlbums més d’estudi varen aparèixer després amb una constant entrada i sortida de músics i una sempre creixent popularitat: Broadcasting from Home (1984) i  Signs of Life , aquest darrer va arribar a les llistes angleses a l’abril de 1987

D’aquests podem destacar “Music For A Found Harmonium”, escrita per Jeffes amb un harmònium que va trobar abandonat a un carreró de la ciutat de  Kyoto l’any 1982 quan eren de gira pel Japó.

Una altra peça que representaria clarament l’estil de la Penguin és “Prelude and Yodel”

I, finalment, Perpetuum Mobile, característica peça amplament utilitzada a sèries i a anuncis de televisió

A 1988 la Penguin grava el seu primer àlbum en viu “When in Rome ….

Finalment, l’any 1993 apareix el darrer àlbum d’estudi “Union Café,  ja editat pel segell propi de Jeffes, Zopf. Aleshores, l’orquestra assoleix la seva plenitud i maduresa, havent estat capaç de construir un estil propi, absolutament original: l’empremta de la genialitat de Jeffes.

La darrera gira va tenir lloc l’any 1994 a Wool Hall de Somerset (Anglaterra), que va ser commemorada amb el darrer àlbum en viu: Concert Program (1995).

La va intentar continuar dins la dècada dels 90 però Jeffes, cada vegada menys actiu, es va acabar mudant a Somerset l’any 1996. Allà es va dedicar a escriure per a piano sol fins que va morir el 10 de desembre de 1997 a causa del càncer de cervell que ja feia temps que l’assetjava. Amb la mort de Jeffes, es dissol definitivament la banda. Anys després hi ha hagut intents de noves produccions dels antics membres, liderats pel fill de Simon, Arthur Jeffes… però aquesta ja és una altra història.

La música de The Penguin Cafe Orquestra ha estat utilitzada amplament tant al cinema com a la televisió i a la radio.

 

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *